Åpenhet om angst og depresjon – Viktig, men krevende.

I 10 år har jeg levd i uvitenhet om all utvikling innenfor data. Depresjonen, selvmordsforsøk, angsten, ensomheten og hele den vanvittig tunge tiden er for meg i dag som et stort «svart hull». Det er mye å ta igjen og nå ser jeg hvor viktig det er å bruke sosiale medier og blogg som en viktig kanal for kommunikasjon

Etter mine OL-gull og en fantastisk karrière på 20 år gikk jeg sakte men sikkert inn i et helvete med angst og depresjoner. I forbindelse med utgivelsen av boka om mitt liv har jeg valgt å være åpen om mine problemer samt dele mine erfaringer

Diagnosen

Først i 2012, etter at jeg hadde flyttet til Mehamn, ble jeg utredet og fikk diagnosen tilbakevendende tung depresjon og sterk angst. I starten kjente jeg kun ordet «deppa», men etter hvert ble det mer åpenhet om diverse lidelser innenfor psykiatrien. Jeg ble utredet etter en lang tid med problemer og selvmedisinering samt høyt pillemisbruk. I dag ser jeg at dette kunne vært unngått hvis man kunne tatt «roten» på problemet allerede på slutten av 90-tallet og starten av 2000-tallet. I stedet ble bare «grenene» klippet og den vonde sirkelen ble sterkere og sterkere. Selvfølgelig har man selv ansvaret for hva man gjør, men som bruker kjenner jeg sterkt på å stille spørsmål om hvordan psykiatrien fungerer.

 

Skavlan

I forbindelse med boka mi «Hode i klemme» ble jeg intervjuet i Skavlan. Det er et intervju jeg husker svært lite av. Jeg var så nervøs at jeg gikk inn i en slags «boble» og alt ble svart. Ikke har jeg turt å se innslaget i ettertid, men folk rundt meg har sagt at det ble bra. I tillegg stod det på hele forsiden i VG, Dagbladet og andre media om min angst, depresjon, diagnoser og selvmordsforsøk. Dette øyeblikket hadde jeg gruet meg for gjennom alle de seks årene hvor Runar og jeg har skrevet boka. Det har vært et mareritt. Samtidig hadde jeg bestemt meg for å være 100 % ærlig, klare å gjennomføre og være helt åpen om mine problemer. Det ble likevel tøffere enn jeg hadde forestilt meg.

Åpenhet og fantastiske tilbakemeldinger

Dagene etter tok det helt av. Jeg fikk hundrevis av fantastisk hyggelige tilbakemeldinger. De fleste var lite opptatt av at jeg var dobbelt olympisk mester.  Fokuset gjaldt åpenhet om å få løftet angst, depresjon og selvmordstanker frem og at jeg tok den støyten. Flere meldinger var kraftig sterke.  Alt dette har gjort meg utrolig glad og jeg ser at åpenhet, informasjon og alminneliggjøring av så alvorlige temaer er det viktigste vi gjør for å hjelpe hverandre. Vi kjenner alle noen som har det tungt. Åpenhet er det eneste som hjelper for å begynne å krabbe trappa opp igjen. Når jeg ser at dette er til hjelp for andre, er jeg glad for at jeg gjennomførte og «stod i det».

Stor takk til alle dere som har gitt meg alle hyggelige tilbakemeldinger og for at dere har lest min bok.

Kjøp boka

 

5 kommentarer om “Åpenhet om angst og depresjon – Viktig, men krevende.

Legg til din

 1. Lest boka di Jon.. Både gutta, Simen, Jonas , jeg og far sjøl. Vi trodde vi kjente deg.. Visste ikke hva du sleit med.. Du har vært snill mot faren din i omtalen. Han som jeg ble kjent med som en snill, gosslig gubbe på kanten av brytematta… Er så glad for, og stolt av deg at du har kommet dit i dag, og ønsker deg alt godt! (Har en del morsomme bilder fra da vi feiret Jan Steinar (40?..)oppi skauen… Kanskje jeg skal sende deg bilder,, Du, bror Lars og Simen.. (1,74m).. Det var da han følte seg høy og mørk..Ønsker deg all mulig lykke til! Klem fra Haga Nilsen klanen!

  Likt av 1 person

 2. Veldig bra Jon. Fint at du er ærlig og at du deler om dette. Jeg har alltid sett opp til deg og det du har klart å prestere og dette setter jeg like høyt. Skal følge deg videre og se å få lest boka. Lykke til med blogg og veien videre 💪 Rune

  Likt av 1 person

 3. Hei Jon,
  først og fremst takk for at du tar tak i forholdene du har slitt med, og kanskje fortsatt sliter med, og synliggjør dem. Det står det veldig stor respekt av. Har alltid hatt respekt for deg, selv da vi trente sammen på Dæhlenenga i 1970 åra.

  Det du belyser er svært viktig for mange, da tenker jeg spesielt på de indre plagene.

  Måtte forøvrig innrømme at jeg humret litt i skjegget da du i boka beskrev han som skulle ta en prøve av deg mhp antidopingarbeid, og som ble med på løpetur, og tur i badstua. Fantastisk godt skrevet bok.

  Vil også få takke deg for alle de spennende kampene du har deltatt i som vi TV tittere også har fått tatt del i, samt da du og Lars bidro til «Olympic aid» programmet som vi i Lørenskog BK dro i gang på 1980 talet, der også Geir Karlstad og Johan Olav Koss bidro, og vi fikk inn over kr. 30 000,00 mener jeg å huske, for å hjelpe de som ikke hadde det så greit.

  Ønsker deg og dine lykke til på «reisen» videre.

  Beste bryterhilsen
  Jon Henrik Leere
  Tidligere Sp. 09 og trener for Lørenskog BK

  Likt av 1 person

 4. Glad du har det fint nå🖒 Alltid min helt! Husker da jeg var liten skrøyt jeg alltid av at jeg kommer fra Kolbotn Bryteklubb. alle hadde jo hørt om Kolbotn og brødrene Rønningen. (og mange andre gode brytere)
  Skryter fortsatt av det 😊

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: