Det hjelper ikke å klippe greinene uten å ta «rota»

Fra 2000 til 2010 var midt liv som et mørkt hull på grunn av depresjon og angst. Mine «friminutt» var medikamenter.  Jeg har ingen anelse om hvor mange innleggelser og behandlingsteder jeg har vært igjennom. Fokuset var mitt pillemisbruk. Det som var synlig var mine «greiner», men det hjalp ikke så lenge man ikke fikk tatt «rota». De som kjente meg så bare misbruket, helt forståelig.

Onsdag 06.12.2017 står jeg på Samisk Hus i Oslo og forteller om mine erfaringer med helsevesen og psykiatrien. Arrangør er  Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og rus (SANKS). SANKS er både en nasjonal kompetansetjeneste og et distriktspsykiatrisk senter (DPS). De bidrar til at den samiske befolkningen får et likeverdig tilbud innen psykisk helsevern og rusarbeid.

Mitt vendepunkt

2010 flyttet jeg med min samboer til hennes hjemplass Mehamn i Finnmark. Det var da jeg kom i kontakt med SANKS. Det ble mitt store vendepunkt. Der ble jeg utredet og jeg fikk mine diagnoser med kronisk dyp tilbakevendende depresjon og sterk angst. De hadde funnet «rota» og jeg kunne gradvis begynne å jobbe med hva som var kjernen i mitt problem. En enorm lettelse. Jeg visste at veien tilbake skulle bli tung, men så lenge jeg nå kunne begynne å jobbe med «å ta rota» visste jeg at jeg hadde en sterk vilje langt inne i meg selv. En vilje som hadde gjort meg til dobbelt olympisk mester, men som hadde blitt totalt begravd i pillemisbruk. Etter mine behandlinger ,når «greinene» var klippa, stod jeg der alene og redd og viste ikke hva jeg skulle gjøre. Min «redning» ble å gå tilbake til pillene. Ingen kritikk til institusjonene for de gjør en fantastisk jobb, men det burte vært et tilbud i etterkant i forhold til psykisk helse. Riktignok var det en ukentlig samling med stikkprøver for å sjekke om vi hadde godt på en sprekk, men det er ikke det samme som å ta «rota» og få grep om det som virkelig er problemet. I mitt tilfelle depresjon og angsten.

Du må ville det selv og etter å ha fått på plass mine diagnoser kunne jeg forstå hvilke verktøy jeg måtte jobbe med.

Bare halvparten av de som lider av angst, søker lege for å få hjelp.

Forskning viser at bare halvparten av dem med angstforstyrrelser, søker lege for det. Det må finnes enorme mørketall på mennesker som ikke har fått en diagnose. Søvnproblemer, misbruk, ensomhet og håpløshet er det som da blir synlig. Det blir alt det synlige som blir jobbet med og man starter med å klippe greiner uten å få tak i den egentlige rota. Legene havner fort på et blindspor siden angsttilstanden og depresjonen kommer frem som fysiske smerter. De fysiske symptomene, misbruk av alkohol/piller kan være så tydelige og kraftige at legene rett og slett ikke ser at det egentlig er et alvorlig mentalt helseproblem og at den reelle diagnosen dreier seg om det psykiske og ikke fysiske plager. Det er kun «greiner» som står i veien. Det blir som ugress som skygger for virkeligheten og både pasient og leger blir kraftig lurt. Selv har jeg mistet 10 år av mitt liv.

Stor takk til Sanks

Sanks gjør en kjempejobb. De hiver seg rundt. Gir plass til 20 når det kun er plass til 12. Der det er hjerterom er det husrom. De tar oss med ut i naturen, løser problemer rundt et bål på vidda og med et sterkt profesjonelt team fant dem «rota» hos meg. Det å endelig få vite ble for meg utrolig viktig. Det var en stor glede å få bidra for dem på Samisk Hus i Oslo nå i juletiden.

Stor takk til SANKS. Vit at dere redder liv.

Kjøp Boka her

En kommentar om “Det hjelper ikke å klippe greinene uten å ta «rota»

Legg til din

  1. Takk Jon, for at du er åpen om dette. Ditt bidrag vil kunne gjøre jobben enklere for andre, som igjen kan gjøre noe for ytterligere flere.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: