Idrettsglede og et riktig godt 2018

Rett før jul hadde jeg gleden av å være gjest på et par brytestevner for barn og ungdom. Det var Marsipan-cup på Kolbotn og Stig Andre Berge cup i Groruddalen. Det var flott å kjenne på så sterk idrettsglede rett før jul. Gjennom min egen karriere over 20 år var det selve idrettsgleden som jeg husker best. Olympiske gullmedaljer og alt annet av medaljer var en bonus.

Barna på disse stevnene strålte av glede, humor og godt humør. Noen var selvsagt veldig opptatt av resultater og når jeg satt der og signerte på brytedrakter og i boka mi, var det noen som synes det var tungt å ha tapt noen kamper.  Jeg pratet med dem og sa at; – Det gjør ingenting, og at jeg også tapte mange kamper. Faktisk er det en god måte å lære på. Det viktigste er å ha det gøy. Humøret til de unge bryterne kom raskt tilbake og de smilte og lo.

Idrettsglede er god folkehelse

90 % av min tid som toppidrettsutøver var «hverdag» med mye trening, mens 10 % dreide seg om konkurranser. Det de fleste er opptatt av, er kun toppen av et isfjell. Det er «hverdagen» som teller og da må vi ha det mest mulig lystbetont og trives. Rett og slett glede seg over å holde kroppen i god form. Kjenne den gode følelsen av å bli sliten og være i bevegelse. Kroppen produserer de rette hormonene for godt humør. Det er rett og slett bra for helsen både psykisk og fysisk.

Jeg har fått mange hyggelige og sterke henvendelser etter at jeg ga ut boka mi «Hode i klemme» i fjor. En ung jente skrev et personlig brev til meg som gjorde et dypt inntrykk. Mye dreide seg også om idrettsglede og at boka mi hadde betydd noe for henne. Det var sterk lesning og vedlagt hadde hun også sendt meg en gave. Jeg ble dypt berørt av brevet og etter å ha lett en stund hjemme fant jeg noen effekter fra OL tiden og minner fra mine OL gull som jeg sendte henne. Det er flott å merke at idretten kan bety så mye på så mange plan og på tvers av generasjoner. Idretten er en arena hvor vi kan hjelpe hverandre på mange måter.

Nytt år – nye muligheter

Her om dagen trente jeg i kjelleren på brytehuset på Kolbotn, i vektrommet. Jeg koste meg med «småvekter» på 50 kg i benkpress og  knebøy. Passet bare på å få en fin rolig treningsøkt hvor jeg kjente at kroppen ga meg god respons, ble varm og at leddene og muskulatur fikk en god «pleie og smurning». På vei fra lokalet kjente jeg at jeg var i godt humør og med en god følelse i kroppen. Kanskje de beste nyttårsløfter for oss selv bør være å oppleve idrettsglede noen ganger i uka. Det er et flott hovedmål som gir inspirasjon, så kan spissing mot mer konkrete resultater være gode delmål for de som ønsker det. Klarer vi å ha idrettsgleden uansett hvilket nivå vi er på, vil vi raskt oppleve den gode flyten.

Rett å slett bare oppleve en god og flott idrettsglede.

Det gir energi, vi møter hyggelige nye mennesker. Være fornøyd med å ha slike gode opplevelser i løpet av uka. Gode resultater har en tendens å bli en positiv konsekvens av akkurat idrettsglede og det er de gode opplevelser vi husker best. Idrettsglede er god helse og gir livsglede. Vi skal selvsagt ikke glemme den flotte innsatsen toppidrettsutøvere legger ned av arbeid. Vi trenger både forbilder, toppidrett og bredde. Begge deler dreier seg om idrettsglede.

Ønsker alle et riktig flott år og at vi alle kan få oppleve mye fin idrettsglede gjennom 2018.

Kjøp boka her

 

3 kommentarer om “Idrettsglede og et riktig godt 2018

Legg til din

  1. Det var veldig hyggelig å få møte deg på Kolbotn, Jon, og en stor opplevelse for brytegutten vår som også fikk en liten hilsen fra deg på forsiden av boka)) Han kunne ikke tro at det virkelig var deg som hadde skrevet det til ham – og var helt fra seg av stolthet og glede! Du er en stor helt her i familien, og vi ønsker deg et lykkelig 2018!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: