Foredrag i Fauske – Raushet og Verdensdagen for psykisk helse

Onsdag 17.10 holdt jeg foredrag i Fauske kino i forbindelse med markering av verdensdagen for psykisk helse. Det ble for meg en fantastisk flott opplevelse og tusen takk til initiativtakerne med Stian Olsen i spissen for at jeg fikk bidra på et så viktig arrangement.

Angst

Jeg var på plass i god tid og når jeg kom inn i Fauske kino en halvtime før mitt foredrag fikk jeg sjokk. Salen var helt full med 190 tilhørere og det kom over meg at alle de hadde kommet for å høre på meg. I det øyeblikket kjente jeg følelsen av sjokk gå over i et anfall av lammende angst jeg dessverre vet alt for mye om. Det var ingen god følelse og jeg kjente jeg begynte å bli livende redd for å få total black out og jernteppe der oppe på scenen. Rett før jeg skulle bli introdusert av min gode brytekammerat Anders Hammer begynte det også å demre for meg at dagens tema var «raushet». Fortsatt med sterk angst i kroppen gikk jeg opp. Så var jeg i gang og jeg kjente heldigvis at jeg begynte å få kontroll på hode og kropp. Publikum var med meg fra første sekund. Jeg begynte å slappe av og det ble en av mine fineste to timer på lang tid.

Hva skjedde?

I ettertid har jeg tenkt på hva som gjorde at det gikk så bra når jeg var så til de grader redd før jeg gikk opp på scenen. Jeg tenker det var flere faktorer:

  1. Mine gamle erfaringer fra alle de store brytestevnene som slo inn med en automatikk. Engstelse og angst før de store kamper kjente jeg mye til, men når kampen var i gang var jeg helt i min egen boble – Det fikk bære eller briste. Det samme tror jeg skjedde med meg for 190 mennesker i Fauske kino.
  2. Jeg kunne starte med en hyggelig historie. Når jeg forstod at temaet var raushet fortalte jeg om mine fantastisk flotte opplevelser når jeg tidligere på dagen kom til Fauske. Nakken hadde fått seg en «ny» smell og når jeg kom til Fauske oppsøkte jeg en manuellterapeut. Så klart skulle han hjelpe og innimellom noen andre pasienter fikk jeg min behandling. Deretter fant jeg ut at jeg måtte klippe meg før foredraget. Inn til en frisør i Fauske og samme flotte behandling. For noen flotte mennesker og de nektet å ta i mot betaling. Raushet og gjestfrihet har jeg alltid opplevd som helt unik i Fauske og Bodø. Jeg valgte å starte mitt foredrag med disse historier fra tidligere på dagen og da kjente jeg at jeg var i gang på den gode måten.
  3. Omgivelser som vil deg vel og ønsker at du skal lykkes er utrolig viktig når man sliter. Foran meg i kinoen satt det 190 mennesker som begynte å smile og le av mine historier om en frisør og manuellterapaut sikkert mange kjente. Det hjalp og jeg kunne kjenne at de alle ville at jeg skulle få til dette foredraget. Vi fikk til et samspill publikum og jeg. For et fantastisk flott øyeblikk.

Etter foredraget kom det veldig mange mennesker bort til meg og takket og jeg fikk veldig mange sterke hyggelige tilbakemeldinger som varmet. Åpenhet, ærlighet og menneskemøter som det jeg opplevde i Fauske er virkelig det vi trenger for at flere av oss skal kunne jobbe seg ut av våre tyngste perioder.

Sterke menneskemøter.

Det er ikke bare på Fauske jeg har opplevd sterke menneskemøter det siste året. I begynnelsen av oktober avsluttet jeg en filminnspilling som skal vises vedrørende mental helse. Jeg stod sammen med fotografen foran et behandlingssted i Finnmark. Da kommer en ung kar bort til meg og mens fotografen hører på sier han; – Jon, jeg har lest boka di. Jeg vil bare si at den har for meg betydd alt. Den reddet livet mitt. Det er faktisk ikke den eneste gangen jeg har hørt det og slikt gjør hele bokprosjekt verdt det.

For meg har disse menneskemøtene både nå sist i Fauske og som jeg nevnte i Finnmark, betydd enormt. Det gir en følelse av at åpenhet og kunnskap om et tema som depresjon og angst kan gjøre den store forskjellen – Til og med redde liv. Så la oss heie på alle flotte initiativtakere som markeringen i Fauske. Det nytter og det gir en dyp mening.

 

4 kommentarer om “Foredrag i Fauske – Raushet og Verdensdagen for psykisk helse

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: